Kunstlezing Vermeer

2023 is het jaar van Johannes Vermeer. Van 10 februari t/m 4 juni is een groots overzicht van zijn werk te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam. Wilt u meer weten? Boek dan een kunstlezing Vermeer!

Van deze 17e eeuwse meester zijn wel 28 schilderijen (er zijn namelijk maar 37 schilderijen overgebleven) uit de hele wereld te bewonderen.

Wij kijken naar zijn composities, zijn maakproces en zijn leven. Vermeer had een voorkeur voor tijdloze ingetogen momenten. Hij schilderde meestal genrestukken, dwz alledaagse taferelen. We kennen allemaal het beroemde melkmeisje met de opvallende kleuren blauw en geel.

Vermeer had een specifieke voorkeur voor ultramarijn en loodtingeel, dit waren hele dure pigmenten.

 
 
kunstlezing Vermeer
Kunstlezing Vermeer
Kunstlezing vermeer
Kunstlezing Vermeer

Johannes Vermeer was een Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw, die leefde van 1632 tot 1675. Hij wordt beschouwd als een van de grootste schilders uit de geschiedenis van de kunst. Vermeer is vooral bekend om zijn intieme interieurscènes en portretten van vrouwen.

Hier zijn enkele belangrijke punten die in de kunstlezing Vermeer aan bod komen:

  1. Licht en kleur: Vermeer was bekend om zijn meesterschap over licht en kleur. Hij gebruikte vaak heldere en levendige kleuren in zijn schilderijen en maakte gebruik van het natuurlijke licht om de scènes in zijn schilderijen te verlichten.
  2. Compositie: Vermeer gebruikte vaak asymmetrische composities om de aandacht van de kijker te richten op het onderwerp van het schilderij.Hij schilderde vaak vrouwen, die op een elegante en serene manier waren gepositioneerd.
  3. Detail: Vermeer stond bekend om zijn precisie en nauwkeurigheid bij het schilderen van details, zoals de textuur van stoffen en de reflectie van licht op oppervlakken.
  4. Verhalende elementen: Ondanks de stilte van zijn schilderijen, bevatten veel van Vermeers werken subtiele verhalende elementen die de kijker uitnodigen om deel te nemen aan de scene.
  5. Techniek: Vermeer gebruikte vaak glacerende technieken om de diepte en helderheid van zijn kleuren te verbeteren. Hij werkte ook met een kleine, fijne penseelstreek om de details van zijn schilderijen te benadrukken.

    Al deze elementen hebben bijgedragen aan Vermeers unieke stijl en zijn status als een van de grootste kunstenaars in de geschiedenis.