Kunstlezing: Jean Tinguely en Niki de St. Phalle

Kunstlezing: De Bonny en Clyde onder de kunstenaars.

Deze kunstlezing over Jean Tinguely en Niki de St. Phalle  geeft een goed voorbeeld van twee geliefden die ook collega-kunstenaars waren. Samen maakten ze een fontein in Parijs, waarbij Niki de kleurige sculpturen voor haar rekening nam en Jean de ingenieuze, bewegende mechanieken. Het kunstwerk is een perfect voorbeeld van een creatieve samenwerking die meer dan dertig jaar duurde. Jean Tinguely (1925) en Niki De St. Phalle (1929); een man en een vrouw, beiden kunstenaar. In deze lezing beschrijft Juliette hun liefdesrelatie deze begon in het Parijs van de jaren vijftig en zou duren tot aan het overlijden van Jean Tinguely in 1991. Beiden groeiden in de tweede helft van de twintigste eeuw uit tot iconen van de moderne kunts. Hij met zijn kinetische kunstwerken, zij met haar felgekleurde, meer dan manshoge sculpturen van mensen, dieren en fantasiewezens. Ze hadden samen geen kinderen, maar maakten overal ter wereld monumentale beeldhouwwerken. Niki De St. Phalle noemde deze: ’totems om mensen gelukkig te maken’.

 

Tinguely Niki de St Phalle
Tinguely Niki de St Phalle
Kunstlezing: Tinguely Niki de St Phalle
Tinguely Niki de St Phalle

Deze kunstlezing over de Saint Phalle die een veelzijdige kunstenares was. Zij ontwierp decors, kostuums en affiches voor film en theater. Haar grafisch werk kenmerkt zich door haar eigen handschrift (letterlijk) en allerlei tekeningen die de tekst verlevendigen. Als lid van de Nouveaux Réalistes, een kunstenaarsgroep die in 1960 werd opgericht, wist De Saint Phalle zich omgeven door een internationaal gezelschap van non-conformistische kunstenaars door wie de opvattingen over kunst voortdurend ter discussie gesteld werden. Dit werkte zeer stimulerend voor haar en haar werklust was ongekend groot. Het resultaat is een in alle opzichten uniek oeuvre dat nog steeds bij een groot publiek geliefd is.

In augustus 1967 opende het Stedelijk Museum in Amsterdam de eerste overzichtstentoonstelling van Saint Phalle, Les Nanas au pouvoir . Voor de tentoonstelling introductie Niki haar eerste Nana Dream House en Nana Fountain en eerste plannen voor haar eerste Nana Town.

Niki de St. Phalle costuum
Niki de St. Phalle